Idei de afaceri: stupina turistica, proiectul unicat pe care un apicultor prahovean vrea sa-l demareze in Romania

Vremurile grele pe care le traverseaza apicultori ii fac pe acestia sa caute noi variante prin care sa isi promoveze activitatea si, cel mai important, sa promoveze consumul de miere naturala autohtona.

Un proiect extrem de ambitios si unic in Romania, care doreste sa deschida lumea oarecum ermetica a apiculturii catre publicul larg, a fost initiat anul trecut de Mihail Apostolescu, crescator de albine din Prahova.

Mai exact, apicultorul prahovean doreste sa construiasca o stupina turistica, in cadrul careia cei interesati sa descopere „drumul” mierii de la floare si pana la borcanul de pe masa. Mai mult decat atat, vizitatorii vor putea vedea si un mic muzeu al albinaritului, in care vor fi expuse adăposturile pentru albine de la cosnita si buduroi pana la stupul din sticla. De asemenea, proiectul va include si un spatiu special amenajat in care vizitatorii vor putea face terapie cu aerosoli din stup.

„Proiectul a castigat o finantare de 35.000 euro in cadrul concursului Fabricat in Tara lui Andrei. Stupina turistica „Miere sincera” este un concept apicol inovativ pentru Romania. Ne propunem cinci puncte de atractie pentru vizitatori, cu diferite grade de implicare sa spunem. Cel mai simplu ar fi realizarea unui tur prin stupina si vizitarea punctului de desfacere „Camarile mierii”. Apoi, vom avea un mic muzeu al stupului, vrem sa initiem mai degraba ideea unui muzeu al apiculturii. Apoi, pentru cei care sunt foarte curiosi, vom pregati stupi cu albine si chiar stupul carte, ale carui rame sunt prinse articulat si se pot desface ca paginile unei carti, avand un ecran de sticla. Aici se vor putea vedea albinele cum vin in stup, matca, cum eclozioneaza puietul etc.”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihail Apostolescu.

In centrul stupinei turistice, apicultorul prahovean doreste sa construiasca si o casa traditionala romaneasca, in jurul acesteia fiind dispuse punctele de atractie din domeniul apicol. De asemenea, in cadrul proiectului cei interesati vor putea intelege si vedea pe viu cum se produce mierea, cum se scoate aceasta dintr-un fagure si cum ajunge in borcane.

„Un alt punct de interes va fi si drumul mierii de la floare pana la borcan. Se va putea urmari cum albinele depun mierea in fagure, cum luam fagurii sa ii descapacim, cum punem in centrifuga pana avem propriu-zis mierea. Sunt multe legende care circula in legatura cu acest subiect, de aceea ni s-a parut interesat si important sa le aratam si demonstram oamenilor cum se intampla toate aceste lucruri in realitate”, ne-a mai spus apicultorul prahovean.

Chiar daca proiectul conceput de Mihail Apostolescu a fost premiat si finantat cu 35.000 de euro, nu acelasi entuziasm l-au avut si autoritatile locale din Campina. „Am aflat in iunie anul trecut ca terenul initial, unde trebuia sa se desfasoara stupina, este in litigiu. De atunci lucrurile au luat o intorsatura neasteptata. Incercam sa gasim cea mai buna formula pentru a nu pierde finantarea. Ca orice proiect si acesta are un termen, iar noi trebuie sa aratam ca avem rezultate”, ne-a mai spus Mihail Apostolescu.

proiect-miere

Proiectul Stupinei turistice. FOTO: Mihail Apostolescu

Stupina turistica va beneficia de asemenea si de un magazin de miere si alte produse apicole, vizitatorii avand ocazia sa isi creeze chiar propriile sortimente de miere. „Ceea ce incercam cu acest proiect este sa deschidem cumva lumea ermetica a stupului catre consumator. Sa punem fata in fata consumatorul si producatorul. Cercetarea de piata pe care am facut-o ne-a aratat ca oamenii prefera sa cumpere direct de la producator. Astfel, ar fi o ocazie excelenta ca cei doi sa se intalneasca si ca ambii sa se bucure de un pret bun”, ne-a mai spus Mihail Apostolescu.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national.

Sursa: Știriagricole.ro-Portalul agriculturii romanesti
Link articol: Idei de afaceri: stupina turistica, proiectul unicat pe care un apicultor prahovean vrea sa-l demareze in Romania

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!