Deschiderea târgului INDAGRA – ediţia 2016

Deschiderea târgului INDAGRA – ediţia 2016

Miercuri, 2 noiembrie 2016, preşedintele României, domnul Klaus IOHANNIS împreună cu ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Achim IRIMESCU şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai DARABAN au deschis Târgul internaţional de produse şi echipamente din domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei – INDAGRA 2016. Evenimentul este organizat în acest an de către ROMEXPO, în parteneriat cu Camerele de Comerț şi Industrie din România, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi se desfăşoară în perioada 02 – 06 noiembrie 2016, la Centrul Expoziţional ROMEXPO.

„Este o onoare să îl am alături pe preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Aceasta demonstrează faptul că agricultura capătă sprijinul necesar pentru a pune în valoare ce se întâmplă în România, mai ales după anul 2007, în contextul finanţării importante aduse de aderarea la UE şi de eforturile bugetare naţionale. Ne uităm în jur şi observăm că agricultura a progresat enorm. Este o agricultură performantă la nivel european: România este numărul doi la producţia de porumb, numărul trei la producţia de ovine şi pe locuri fruntaşe în ce priveşte culturile de cereale”, a afirmat ministrul în cuvântul său de deschidere.

Ministrul a trecut în revistă finanţările însemnate de care agricultura românească a beneficiat după aderarea la Uniunea Europeană, atât alocarea din 2007-2013, cât şi cea actuală, 2014-2020, contribuind substanţial la modernizarea şi dezvoltarea sectorului agricol, inclusiv prin dotarea fermierilor cu tehnologii de ultimă generaţie şi achiziţionarea de animale de rasă.

După deschiderea evenimentului, oficialii au vizitat standurile expozanţilor, de mare interes fiind maşinile şi utilajele agricole, padocurile cu animale – vaci, oi, capre şi cele cu produse tradiţionale.

Interesul preşedintelui Klaus IOHANNIS pentru agricultură şi industria alimentară românească s-a concretizat într-o amplă dezbatere cu fermierii şi procesatorii autohtoni, temele principale de discuţie vizând evoluţia şi perspectivele de dezvoltare ale sectorului agricol românesc, vulnerabilităţile şi oportunităţile acestuia.

Structurat pe cinci mari teme – irigaţii, asociere, pământ, piaţa şi tinerii fermieri – dialogul dintre preşedintele României şi fermieri a reprezentat un prilej deosebit de comunicare pe verticală a problemelor cu care se confruntă sectorul agricol autohton şi a aşteptărilor fermierilor de la autorităţile statului în ceea ce priveşte investiţiile şi crearea unui mediu economic predictibil. „Există semne bune pentru agricultura noastră care poate să devină un veritabil motor de creştere economică atât prin performanţă cât şi prin competitivitate. Dar pentru asta agricultura are nevoie de investiţii, de cercetare aplicată, de maşini şi utilaje de ultimă generaţie, de tehnici şi tehnologii moderne (…) ”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, ministrul Achim IRIMESCU a amintit eforturile făcute în acest an pentru simplificarea procedurilor atât la depunerea de dosare pentru subvenții, cât şi la depunerea dosarelor pentru accesarea de fonduri europene, deschiderea pieţelor pentru ovine, bovine şi porcine, elaborarea legislaţiei pentru trimiterea ataşaţilor agricoli la post în state membre UE şi state terţe pentru promovarea produselor agroalimentare.

{gallery}galerie-foto/2016/11.noiembrie2016/02.11.2016{/gallery}


Source: Comunicate MADR
Deschiderea târgului INDAGRA – ediţia 2016

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!