OLYMPUS DIGITAL CAMERAMai jos puteți citi integral comunicatul de presă oferit de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor:

“Ancheta ANSVSA privind acuzaţiile aduse României în scandalul substituirii cărnii de vită cu cea de cal

În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană, prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.

În această notificare a Comisiei Europene nu se face niciun moment referire la România, menţionându-se doar furnizorul de carne Comigel din Franţa

ANSVSA s-a autosesizat, si, in data de 9 februarie, a a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa, care au confirmat faptul că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare a cabalinelor

Tot în aceeaşi zi, la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ANSVSA a declanşat o anchetă pentru a stabili trasabilitatea loturilor de carne care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, şi daca au fost respectate toate cerinţele prevăzute de legislaţia veterinară în vigoare.

În urma derulării anchetei, a rezultat că la una dintre unităţi este exclusă posibilitatea de fraudă, verificările au arătat ca unitatea a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal, iar documentele însoţitoare ale transporturilor (documente comerciale, CMR, declaraţii de conformitate, etichete) specificau tipul cărnii, respectiv carne de cal.

Pentru cea de-a doua unitate, au fost identificate loturile de carne de vită şi de cal care au fost destinate comerţului intracomunitar şi destinaţia acestora. În vederea excluderii posibilităţii de fraudă la nivelul abatorului, s-a procedat la verificarea listelor de trasabilitate pentru fiecare dintre loturile respective.

Ancheta a relevat faptul că respectivele unităţi au respectat şi respectă legislaţia în vigoare, produsele au fost corect etichetate şi nu au trimis către statele membre carne tocată. Produsele obţinute şi comercializate de către aceste unităţi au fost carcase, sferturi, carne tranşată şi organe.

Menţionăm că au fost solicitate autorităţilor franceze elementele de identificare ale loturilor. Până in acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franţa.

În anul 2012, România a produs şi a participat la comerţul intracomunitar cu 6.300 de tone de carne de solipede (cai, catâri, măgari). Un procent de 96,6% din această cantitate a fost trimisă către beneficiari din: Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia, Germania, restul a fost utilizată pe piaţa din România.

·        Nu există în această situaţie un risc pentru sănătatea publică, ci o fraudă, în urma substituirii cărnii de vita cu cea de cal şi o dezinformare a consumatorilor.

·        În România există un număr de 35 de unităţi pentru sacrificarea cabalinelor, autorizate pentru a participa la comerţul intracomunitar.

ANSVSA a demarat controale la toate abatoarele din ţară pentru a verifica modul în care operatorii respectă prevederile legale.”

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Mihai BG

Administrator site, Editor

Sunt absolvent al Facultății de Litere, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca cu specializarea: Limbă şi literatură Rusă-Engleză.