ABplus Events și Consiliul Județean Iași, organizatorii evenimentelor AGRALIM, în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură a Județului Iași, organizează pe 6 iunie 2013 Întâlnirea Fermierilor din Moldova, la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, județul Iași. La eveniment va fi prezent și Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Întâlnirea Fermierilor din Moldova reunește aproximativ 200 de mari fermieri din Regiunea de Nord-Est și reprezintă un prilej pentru planuri pe termen lung și discuții importante între toți factorii direct implicați în acest sector de activitate. Astfel, ne propunem ca prin intermediul acestui eveniment să creăm un cadru optim de dialog între toți factorii de decizie din acest sector de activitate (mari fermieri, companii de profil, reprezentanți ai autorităților centrale și subordonate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale), care, împreună vor putea identifica și soluționa problemele din agricultura din această regiune
Importanța Întâlnirii este una majoră, având în vedere situația agriculturii din România la momentul actual, intenția politicienilor de a schimba modul de organizare teritorială a țării și mai ales apropierea momentului în care noua Politica Agrară Comună va intra în vigoare. De aceea, și dezbaterile din cadrul acestei Întâlniri se vor axa pe trei direcții/teme de maxim interes pentru participanți: PAC 2014-2020, Programe de susținere a fermierilor și Impactul regionalizării asupra agriculturii românești.
Programul preliminar al evenimentului cuprinde două sesiuni de discuții. Prima va avea loc în cursul dimineții și se va desfășura sub titulatura: Întâlnire consultativă la nivel regional. În cadrul acesteia, fermierii din cele șase județe ale Moldovei vor avea posibilitatea de a afla punctele de vedere ale reprezentanților instituțiilor subordonate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind cele trei teme menționate mai sus. Astfel, la dezbatere vor lua parte: Neculai Olariu, Director Executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Iași; Sergiu Jităreanu, Director Executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Iași; Anghel Ficu, Directorul General Adjunct al Centrului Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 1 Nord-Est IAȘI; Eugen Țicău, Director Executiv al Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Iași; Cristian Delibaș, Director Executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Botoșani; Liviu Zaharia, Director Executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Botoșani; Vasile Schipor, Director Executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Suceava; Delia Moldoveanu, Director Executiv Adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Suceava; Ioan Serediuc, Consilier Superior al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Botoșani; Gabriela Mazilu, Director Executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Bacău; Ghiță Burlui, Șef Serviciu la Direcția pentru Agricultură a Județului Bacău; Răzvan Arteni, Director Executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui; Corneliu Deliu, Director Executiv Adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui și Ionel Bunea, Director Executiv, al Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.
După-amiază va avea loc o Întâlnire consultativă la nivel național, unde vor fi prezenți Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR); Nini Săpunaru, Președintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice, Camera Deputaților; Mihai Niță, Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală, Senat; George Turtoi, Director General APRDP și alți invitați de la nivel central, din cadrul instituțiilor subordonate MADR. Astfel, toți cei prezenți la Palatul de la Ruginoasa vor avea ocazia să discute direct cu factorii de decizie de la nivel central și să obțină soluții pentru probleme lor.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Direcțiilor pentru Agricultură a Județelor din Moldova și al Agențiilor de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din această zonă. Întrucât ne-am dorit o reprezentare echilibrată a fermierilor din fiecare județ al Moldovei, Direcțiile Agricole și centrele județene APIA s-au implicat activ în procesul de selectare, invitare și transmitere de informații către aceștia.
Întâlnirea Marilor Fermieri din Moldova de pe 6 iunie face parte din seria de evenimente dedicate agriculturii și industriei alimentare din Moldova, desfășurate sub umbrela AGRALIM, alături de: Targul pentru Fermieri și Industrie Alimentară AGRALIM, Forumul Agricol pe tema Exemple de succes și modele europene de activități în agricultură și industria alimentară și Balul Fermierilor.
Sursă info: