Participarea ministrului Achim Irimescu la reuniunea lunară a Consiliului Uniunii Europene – Agricultură și Pescuit -

Participarea ministrului Achim Irimescu la reuniunea lunară a Consiliului Uniunii Europene - Agricultură și Pescuit -

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a participat în perioada 12 – 13 decembrie 2016, la cea de a 3509-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit), la Bruxelles, Belgia.

Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte ce vizează domeniul Pescuit, mai exact propunerea pentru un Regulament al Consiliului privind stabilirea oportunităților de pescuit și a cotelor de pescuit aplicabile în apele Uniunii și pentru flotele de pescuit în unele ape non UE. De interes pentru România a fost propunerea pentru Regulamentul Consiliului privind cotele de pescuit în Marea Neagră. Cu privire la acest punct, România a susţinut adoptarea unui Regulament care asigură menţinerea cotelor la nivelul celui aplicabil pentru anul 2016 (calcan: 42,5 tone/an).

În ce priveşte domeniul Agricultură, pe agendă s-a aflat Proiectul de Concluzii ale Consiliului referitoare la consolidarea poziției agricultorilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare și practicile comerciale neloiale. Președinția a propus un set de concluzii ale Consiliului referitoare la consolidarea poziției agricultorilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare și practicile comerciale neloiale. S-a agreat asupra faptului că fermierii reprezintă veriga slabă şi că sunt aplicate practici comerciale neloiale.

Cu privire la acest capitol, Statele Membre au avut reacţii diferite, o parte dintre acestea, printre care şi România, susţin aspecte precum consolidarea poziției fermierului pe lanțul alimentar în cadrul textului de concluzii. O altă parte a statelor membre susțin necesitatea consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului alimentar, dar se opun adoptării unei legislaţii la nivel european care să reglementeze practicile comerciale neloiale. Principalele argumente în acest sens le reprezintă posibila creștere a birocrației, existența unor legislații și sisteme funcționale la nivel național, principiul subsidiarițății, perturbarea pieței interne.

Comisia Europeană a luat notă de observațiile Statelor Membre și va ține cont în analiza sa de componenta de subsidiaritate. Apreciază pozitiv setul de concluzii ale Consiliului, iar intenția nu este de a reduce protecția sistemelor existente. Importanța inițiativei pentru consolidarea puterii de negociere a fermierului în cadrul lanțului alimentar va fi abordată și la Forumul de la nivel înalt organizat de DG GROW în 15 decembrie a.c.

Un alt subiect pe ordinea de zi a fost reprezentat de schimbările climatice şi agricultura, în discuţie fiind propunerea de Regulament a Parlamentului European și a Consiliului privind reducerile anuale a emisiilor de gaze cu efect de seră de către Statele Membre în perioada 2021 -2030.


Participarea ministrului Achim Irimescu la reuniunea lunară a Consiliului Uniunii Europene – Agricultură și Pescuit –
Source: MADR-Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!