La inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în 24 martie 2017, a avut loc ședința Grupului tehnic de lucru pentru pregătirea sectorului agricol românesc în contextul modernizării și simplificării politicii agricole comune (PAC) după 2020. În cadrul acesteia au participat toți membrii grupului de lucru precum și reprezentanți ai organizațiilor profesionale din sectorul agricol și dezvoltare locală.

Cu această ocazie, toți cei convocați la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au avut un schimb de opinii foarte constructive în vederea pregătirii sectorului agricol românesc pentru a răspunde principalelor provocări cu care se confruntă agricultura și mediul rural, din punctul de vedere al securității alimentare, al vitalității zonelor rurale și al contribuției la soluționarea provocărilor reprezentate de schimbările climatice.

Astfel, toate organizațiile/asociațiile/federațiile din domeniul agricol prezente pentru discuții despre consultarea publică a Comisiei au fost chemate alături de MADR pentru a acorda sprijin în vederea completării și transmiterii chestionarelor.

Scopul final este de a creiona împreună viziunea sectorului agricol românesc față de viitoarea PAC, ale cărei linii se conturează începând cu rezultatul consultării publice – Comunicarea Comisiei.

Facem precizarea că fundamentarea poziției României față de simplificarea și modernizarea PAC se va face pe baza punctelor de vedere formulate de către instituțiile din sectorul agricol, organizații ale fermierilor și a celor care privesc dezvoltarea locală.

În viziunea MADR temele importante pentru agricultura românească sunt: cunoașterea si satisfacerea nevoilor fermierilor astfel încât Politica Agricolă Comună să vină în întâmpinarea nevoilor acestora, menținerea unui buget consistent al PAC, convergența plăților, flexibilitate între piloni, simplificarea procedurilor administrative.

***

Reamintim că la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit un grup tehnic de lucru pentru pregătirea sectorului agricol românesc în contextul simplificării și modernizării politicii agricole comune (PAC) după 2020, iar prima ședință a acestuia a avut loc în 9 martie 2017.

Grupul de lucru este format din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Mediului, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și reprezentanți ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, ai Academiei Române, ai Institutului de Economie Agrară și ai universităților/institutelor de cercetare din domeniu.

In data de 2 februarie a.c. Comisia Europeană a lansat o consultare publică având ca temă ”Modernizarea și simplificarea Politicii Agricole Comune”, consultare care va rămâne deschisă până la data de 2 mai 2017. În vederea realizării acestei consultări, Comisia Europeană a pus la dispoziție un chestionar și o analiză de impact, documente care pot fi accesate în link-ul de mai jos, în limba română:

https://ec.europa.eu/agriculture/consultations/cap-modernising/2017_ro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale încurajează toate formele asociative din sectorul agricol să se implice și să contribuie alături de reprezentanții grupului tehnic de lucru la conturarea unei concepții unitare a sectoarelor prioritare pentru România în Politica Agricolă Comună (PAC) după 2020.


Sursa: Comunicare – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Link articol: Prima ședință a Grupului de lucru pentru simplificarea și modernizarea Politicii Agricole Comune după 2020 cu reprezentanții organizațiilor profesionale din sectorul agricol


0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!