GreenWeek

Târgul Internaţional Săptămâna Verde sau International Green Week (IGW) a fost fondat în anul 1926, iar în acest an a sărbătorit ediţia cu numărul 78.

Acest târg anual este foarte important datorită numărului de vizitatori(420.000 în 2012) cât şi a expozanţilor(1500 naţionali şi internaţionali). Urmărind linkul următor puteţi găsi o listă a ţărilor participante:

gruenewoche.de

România a fost stat partener şi expozant în anul 2012 potrivit sitelui Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“În anul 2012, România are deosebita onoare de a-şi asuma statutul de ţară parteneră, cu toate responsabilităţile şi oportunităţile aferente.

Prin îndeplinirea rolului de stat partener, companiile prezente în pavilionul românesc vor beneficia de o mai bună vizibilitate şi promovare şi vor avea posibilitatea de a pătrunde cu succes pe piaţa germană.”

Participarea României din acest an din luna ianuarie nu a mai fost anunţată, de data aceasta pe site-ul instituţiei statului român care manageriaza participarea la acest eveniment Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ci pe siteul MAE al AMBASADA ROMÂNIEI în Republica Federală Germania.

“România participă la cea de-a 78-a ediţie a „Săptămânii Verzi” (Grüne Woche), cel mai important târg internaţional în domeniul alimentar, al agriculturii şi horticulturii. Evenimentul, care are şi caracterul unei manifestări destinate publicului larg, de prezentare a tradiţiilor, specificului culinar şi atracţiilor turistice ale ţărilor participante, are loc în perioada 18-27 ianuarie a.c. la Berlin.

Pavilionul României se întinde pe o suprafaţă de 158 metri pătraţi (în Sala 10.2 din Complexul Expoziţional Messe Berlin). Peste 24 de firme româneşti vor prezenta produse specifice, tradiţionale ale sectorului agro-alimentar din economia românească: produse din carne şi vânat, brânzeturi şi alte produse lactate, vinuri şi alte băuturi alcoolice, miere şi produse apicole, fructe şi legume conservate, sucuri naturale de fructe, produse de morărit şi panificaţie.

România este reprezentată de o delegaţie condusă de ministrul agriculturii, domnul Daniel Constantin, care va participa, de asemenea, la lucrările Summitului miniştrilor agriculturii din Europa (19 ianuarie a.c.).”

În documentarea pentru acest articol despre un eveniment care deja a avut loc cu două luni în urmă am întâlnit şi diverse semne de întrebare:

-care e scopul acestui mod netransparent de comunicare publica a instituţiilor legat de acest eveniment

-de ce participa Romania la un eveniment internaţional cu produse bio din moment ce aceste produse nu sunt exportate în Germania şi în general exporturile produselor româneşti sunt foarte scăzute

-de ce Daniel Constantin refuză să semneze o declarație comună la care au aderat toți miniștrii agriculturii din țările riverane la Dunăre fiind prezent la GreenWeek. Mai mult pe această temă pe EVZ.ro

Lăsând la o parte toate controversele acestea nu diminueaza importanţa acestui eveniment şi participarea Romăniei care deja se pregăteşte pentru 15-24 ianuarie când se v-a desfăşura următoarea ediţie International Green Week având ca şi ţară parteneră Estonia.

Siteul oficial: International Green Week

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!