Zahărul, denumit de nutriţionişti şi “otrava albă” este alcătuit din zaharoză, care conţine 2 molecule legate împreună (glucoză şi fructoză). Face parte din categoria glucidelor simple, cu eliberare rapidă. Zahărul are efecte rapide asupra organismului eliberând energie, el creşte rapid nivelul glucozei din sânge dar la fel de rapid îl şi scade, conferind apoi o senzaţie de slăbiciune, moleşeală, iritabilitate şi lipsa de concentrare.
Principalele efecte negative ale consumului de zahăr în cantităţi mari sunt: diabetul (prin mecanism indirect – zahărul predispune la obezitate, care este principalul factor de risc în apariţia diabetului de tip II), obezitate, carii dentare, osteoporoza şi probleme legate de asimilarea calciului şi scăderea imunităţii.
În ultimul timp, diferite studii au arătat o legătura dintre zahar şi cancer. Se pare că celulele canceroase folosesc glucoza la o rată înaltă pentru a-şi împiedica distrugerea şi se folosesc de ea pentru a creşte în dimensiune. În urma acestor studii, avem toate motivele din lume să ne limităm aportul de zahăr la o cantitate cât mai mică.
Într-adevar, organismul are nevoie ca 50% din aportul total caloric să provină din carbohidraţi, dar cel mai bine să se opteze pentru glucide complexe, cu eliberare lentă, care sa provină din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez nedecorticat), fructe şi legume.
Sursă info: