struguri_negrii_polifenoli_taninuriCe sunt polifenolii?
Polifenolii sunt o clasă de compuşi de origine vegetală care se găsesc în cantităţi diferite în ceai (ceai verde și negru), struguri, legume ( varză, broccoli, roșii), fructe (merișor, rodie, coacăze, afine)  etc.
Polifenolii fac parte din grupa fenolilor, compuşi chimici anorganici formaţi din grupări hidroxilice  ataşate direct unui nucleu aromatic.
Importanţa compuşilor polifenolici a fost evidenţiată încă din anul 1964 de către Ribéreau-Gayon un mare oenolog francez. De aici au evoluat numeroase studii privind domeniul medical, alimentar, cosmetic care pun în evidenţă caracterul antioxidant al acestora. În urma cercetărilor s-a demostrat că polifenoli reduc stresul oxidativ, au calităţi antiinflamatorii, anticancerigene şi imuno-protectoare.
În prezent sunt cunoscuţi peste 8000 de compuşi fenolici dintre care peste 4000 au fost identificaţi. Deşi polifenolii sunt caracterizaţi din punct de vedere chimic ca fiind compuşi fenolici cu diferite particularităţi, acest grup este unul foarte diversificat şi conţine multe subgrupe.
Diversitatea şi marea răspândire a acestora în diferite plante, fructe, legume, mâncăruri şi băuturi a dus la clasificarea lor în multe moduri.
-acizi fenolici
-flavonoide
-catechine si proantocianide
-antociani
-amide polifenolice
Acești compuși au un rol foarte important în organismul nostru și ne protejează împotriva procesului de oxidare la nivel celular. Ne ajută sistemul imunitar, circulator, respirator etc. În momentul actual există și unele cercetări care demonstrează și caracterul anti-cancerigen. Un polifenol foarte cunoscut este Resveratrolul, care se găsește în strugurii roșii, de unde și recomandarea francezilor de a consuma un pahar de vin roșu pe zi.

Bibliografie

  • Rong , T.,2010, Chemestry and biochemestry of dietery polyphenols, Canada.
  • Taskeen , M., Q. Ping Dou, 2012, Black tea polyohenols inhibit tumor proteasome activity, U.S.A.
  • Duda-Chodak, Aleksandra, T. Tarko, M.Statek , 2008, The effect of antioxidants on Lactobacillus casei cultures, Krakov.
  • Magdalena Michalczyk, Agnieszka Zawiślak, 2008, The effect of tea infusions on the proliferation of selected bacteria important for the human intestunal tract, Cracow.
  • Alba Rivas-Sendr, José María Landete, Cristina Alcántara, M. Zúñiga, 2009, Response of Lactobacillus casei BL23 to phenolic compounds, Spain.
  • Béatrice Romier, Y-J. Schneid, Y. Larondelle, Alexandrine During, 2009, Dietary polyphenols can modulate the intestinal inflammatory response, Belgium.
0 0 votes
Article Rating

Scris de

Ing. Cecilia Lavinia Simionaș

Sunt inginer și sunt mandră de acest lucru. Meseria pe care o urmăm este la fel de importantă ca și cea a medicilor deoarece de calitatea muncii nostre depinde sănătatea consumatorilor. Din păcate tendința este de a consuma fără a cunoaste, iar marketingul e făcut să păcălească cumparătorul cu numele și cu calitatea acestuia. Un consumator educat va ști întodeauna ce să aleagă și ce nu. Sper ca împreună să putem înțelege acest sistem, și să știm să alegem ce să mâncăm, cum să mâncăm și cum sunt produse alimentele pe care la consumăm.