„Sănătatea este zestrea şi dreptul nostru. Ea este uniunea completă şi deplină dintre suflet, minte si corp; acesta nu este un ideal îndepărtat şi dificil de obţinut, dimpotrivă este un ideal natural şi accesibil, pe care mulţi dintre noi îl neglijează.” Dr. Edward Bach
La sfârşitul anilor 1920, un medic renumit abandonează medicina tradiţională în căutarea altor metode de vindecare a bolilor cronice. El se dedică studiului plantelor, în speranţa de a descoperi tratamente lipsite de orice pericol, blânde şi aplicabile oricărui tip de organism. Acest om se numea Edward Bach, iar remediile sale pe bază de flori sunt astăzi folosite în lumea întreagă.
Licenţiat al Universităţii din Londra, dr. Edward Bach a lucrat vreme de 16 ani ca bacteriolog şi patolog, constituindu-şi propriul cabinet şi laborator de medicină alopată. În cercetările sale, el a descoperit mai multe remedii pe baza unor bacterii existente în intestinul uman, care s-au dovedit a fi extrem de eficace în tratarea anumitor boli cronice, Bach devenind astfel cunoscut în mediul medical.
În martie 1919, a fost acceptat ca bacteriolog, la Spitalul de Homeopatie din Londra, unde va lucra timp de 3 ani. Principiul – Tratează pacientul şi nu boala – avea să devină pentru dr. Bach fundamentul unui nou sistem de terapie cu ajutorul plantelor. În pofida succesului său, el a început să se opună din ce în ce mai puternic tratamentelor clasice, drept pentru care la vârsta de 43 de ani lasă în urmă întreaga sa activitate de cercetare, vinde laboratorul şi porneşte spre Ţara Galilor pentru a-şi urma intuiţia.
Experienţa îi arătase lui Bach că există persoane care suferă de aceeaşi boală, dar care reacţionează diferit la acelaşi tratament. Astfel, Bach a început să înţeleagă că starea mentală a pacienţilor, tonusul psihic, are o foarte mare influenţă asupra capacităţii de vindecare. El a realizat că trebuie acţionat asupra stărilor mentale negative, responsabile, după părerea sa, de predispoziţia la îmbolnăvire a oamenilor. Gândurile pozitive pot preveni şi chiar vindeca anumite afecţiuni. Vindecarea trebuie să vină din interior, din suflet.
Natura condensată în sticluţe
Într-o dimineaţă, în timp ce se plimba pe câmp i-a venit ideea că roua trebuie să conţină câteva din proprietăţile plantei. A adunat în sticluţe roua de pe mai multe plante, individual şi separat de la aceeaşi plantă crescând la umbră, dar şi la soare. În urma cercetărilor sale, dr. Bach a descoperit că roua conţinea calităţi vindecătoare iar căldura soarelui era esenţială în extragerea proprietăţilor plantei. Noua metodă de preparare trebuia să fie simplă. Aşa a apărut „metoda soarelui”.
Pentru a prepara un remediu, Bach a cules cele mai frumoase flori sălbatice din speciile alese, pe care le-a scufundat în apă pură şi apoi le-a lăsat la soare pe durata a cel puţin trei ore. Lichidul rezultat a fost îmbuteliat. Bach recomanda câte două picături din aceste remedii diluate într-un pahar cu apă sau cu suc de fructe. Durata şi posologia (modul de aplicare) unui tratament erau variabile, iar dacă existau mai multe probleme simultan, erau recomandate mai multe remedii deodată.
Ideea sa era prea nouă şi neobişnuită pentru a putea fi acceptată după standardele clasice. Întrucât printre colegii săi medici nu a putut găsi înţelegere şi interes pentru descoperirile sale, dr. Bach a început să-i înveţe cum să folosească remediile pe cei fără studii medicale. Dr. Bach le spunea: „Nu lăsaţi ca simplitatea acestei metode să vă reţină de la folosirea ei, pentru că veţi descoperi că pe măsură ce avansaţi în cercetările voastre, veţi înţelege mai bine simplitatea întregii Creaţii”.
În consecinţă, Consiliul General al Medicilor l-a ameninţat cu excluderea din registrul medicilor. Trebuie spus că dr. Bach nu s-a conformat niciodată, considerând că metoda pe care a descoperit-o este uşor de folosit şi mai ales, nedăunător. Pe deplin convins de valoarea acestei terapii, confirmată prin numeroasele vindecări pe care le obţinuse deja, dr. Bach dorea să vină în ajutorul celor bolnavi: trimitea gratuit, la diferite farmacii, remedii florale preparate de el însuşi, împreună cu indicaţiile lor, cu rugămintea ca acestea să fie distribuite la un preţ cât mai redus, pentru a putea fi la îndemâna tuturor celor care doreau să le folosească.
Dr. Bach afirma: „Fiecare floare actionează prin creşterea vibraţiilor pozitive şi deschiderea canalelor noastre energetice. Omul are, pe lângă corpul fizic, un corp al energiei vieţii, unul al sensibilităţii şi al emoţiilor şi unul spiritual. Esenţele florale sunt amprente energetice ale forţei vii din plante, care interacţionează cu corpurile subtile ale omului şi astfel îi pot ajuta pe cei cu boli fizice, adresându-se răspunsului emoţional la boala lor”.
Metoda Bach se adresează individului, nu bolii
Ultimele 19 remedii aveau să fie găsite într-un mod inedit. Suferind dureri insuportabile de cap, însoţite de afecţiuni fizice în forme severe, asociate cu o stare de disperare atât de intensă, ca şi cum viaţa nu ar mai fi fost posibilă fără a-şi pierde minţile, el a urmărit să caute planta care să-i aline durerea. I-a atras atenţia un corcoduş înflorit. Soarele nu avea suficientă putere pentru a folosi metoda soarelui, iar rămurica avea şi o parte lemnoasă. Respectând acelaşi principiu al simplităţii, a ales o noua metodă şi, fierbând florile de corcoduş timp de o jumătate de oră, a obţinut remediul mult dorit care i-a alinat suferinţa. Astfel a apărut produsul Cherry Plum.
Eficacitatea medicamentelor pe bază de flori depinde de exactitatea diagnosticului, ca şi în cazul medicinii tradiţionale. Dar, având în vedere că aici starea emoţională este considerată drept cauză a bolii, se poate prescrie acelaşi tratament la pacienţi cu boli diferite, dacă aceştia prezintă trăsături asemănătoare de caracter.
La începutul anului 1936 oboseala acumulată devine evidentă, dr. Bach având căderi şi reveniri ale vitalităţii. Numărul crescut al pacienţilor, corespondenţa sosită din întreaga lume şi pregătirea unei echipe care să îi continue munca îi lăsau foarte puţin timp pentru odihnă. Muncea prea mult, dar era mulţumit: sistemul terapeutic pe care visase să îl găsească era acum desăvârşit. La un an după ce a declarat că metoda de tratament conţinând cele 38 de esenţe florale este completă, în seara zilei de 27 noiembrie 1936, în vârstă de 50 de ani, dr. Edward Bach s-a stins liniştit în timpul somnului.
Descoperirile lui Bach au fost publicate în anul 1930 şi au stârnit un viu interes. Foarte multe persoane au început să aplice terapia cu flori, iar numeroasele cazuri de vindecare au demonstrat eficacitatea remediilor şi a subliniat importanţa cunoaşterii naturii umane de către medici. Ideile sale inovatoare au fost aplicate în cadrul Centrului Bach din Anglia şi funcţionează şi astăzi în multe centre din lume.
“Sănătatea depinde de a fi în armonie cu sufletele noastre.” Dr. Edward Bach
Surse info:
- BachFlower.com
- Bach Flower Remedies: a personal commentary on the work of Dr Edward Bach
- directlyfromnature.com
- anandaapothecary.com
- The early work of Dr. Edward Bach
Deosebit de util articolul si-l recomand tuturor cititorilor. Felicit autorul!