Etichetarea fructelor prin laser

etichetarea_fructelor_legumelor_prin_laser_food_news_romaniaRegulamentul Uniunii Europene (UE) cu numărul 510/2013 modifică anexele I, II și II din regulamentul cu numărul 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului Europei în ceea ce privește utilizarea oxizilor de fier și a hidroxizilor (E172),  hidroxypropil metil celuloză (E 464) și polisorbați (E 432-436) pentru etichetarea unor fructe, a fost publicat luni 3 iunie 2013 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Această lege aprobă în mod explicit dezvoltările inovatoare ale firmei LaserFood, permițând gravura pe coaja fructului cu toate informațiile care pot fi de interes, atât pentru distribuitori (supermarketuri), precum și pentru consumatori. Această tehnologie poate fi folosită ca un substitut pentru etichetele de hârtie tradiționale, așa cum prevedea anexa II“, afirmă Jaime Sanfelix, directorul LaserFood din Spania.

În plus, pentru a deveni o alternativă reală la etichetele autoadezive, este limitat riscul de a pierde sau amesteca produselor alimentare, făcând transportul și depozitarea fructelor și legumelor mai ușoară. Din acest motiv, ea poate fi utilă pentru a indica codul PLS și QR, precum codul de bare.

Noul regulament va intra în vigoare la data de 24 iunie 2013 și se va aplica în toate statele membre ale UE.

LaserFood, este o firma spaniolă care activează în sectorul tehnologiei pentru identificarea produselor alimentare, utilizând gravarea prin laser a fructelor cu informațiile necesare pentru întregul lanț alimentar. În filmulețul de mai jos puteți vedea exact cum funcționează această tehnologie.

Rămâne de văzut care va fi percepția consumatorilor la această nouă tehnică destul de invazivă atât vizual cât și asupra suprafeței fructelor și legumelor. Cei care doresc să citească regulementul în găsesc aici.

Post Author: Lucian Cuibus

Lucian Cuibus
Founder and manager at Food News România. Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Negru Ioan Recent comment authors

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Anunță-mă dacă sunt
Negru Ioan
Vizitator
Negru Ioan

Interesant de vazut daca costul etichetarii cu laser (care se regaseste in pretul produsului )majoreaza sau nu pretul la raft.Altfel fara o analiza profunda asupra efectelor suptile ale acestei tehnologii, aparent printr-o analiza comparativa sumara ,pare a fi OK.

Felicit autorul articolului pentru staruinta de a aduce la cunostinta publicului elemente de noutate din domeniu ,interesante pt cultura si necesare in viata de zi cu zi tot mai evoluata si complexa!