zorita_sconta_diaconeasa_ohio_sua_food_news_romaniaTrebuie să mărturisesc ca sunt o persoană norocoasă, deoarece ȋn timpul pregătirii doctorale am avut şansa de a fi printre doctoranzii universităţii noastre care au efectuat un stagiu de pregătire ȋn afara ţării. După aproape un an de ȋntocmit documente am reuşit să mă programez la interviu pentru viză. Alegerea laboratorului unde urma sa lucrez am făcut-o ȋmpreună cu doamna Prof. Dr. Carmen Socaciu, conducătorul meu de doctorat. A fost o provocare extraordinară pentru mine deoarece acest laborator era unul dintre cele mai bune pe chimia alimentelor şi ȋn plus era peste ocean. Incă ȋmi amintesc cu drag drumul plin de emoţii spre Bucureşti pentru inverviul de la ambasadă!!! Iar după interviu, ȋn drum spre casă ȋmi repetam mereu “plec ȋn State”! Doua săptămani mai tȃrziu eram la aeroport cu bagajele pregătite şi puţin suparată fiindcă ştiam ca ȋmi va fi dor de cei dragi.

The Ohio State University – Cercetarea pe primul loc
Universitatea a fost ȋnfiinţată ȋn anul 1870, fiind una dintre cele mai vechi instituţii de ȋnvăţamant superior american şi este al treilea campus universitar ca mărime din SUA. În cadrul campusului se găsesc peste 1000 de organizaţii studenţeşti bazate pe domenii de activitate dintre cele mai variate: sport, media, schimb intercultural. Pe lȃngă viaţa academică, sportul ocupă un rol primordial, echipele universităţii aflȃndu-se ȋn primele 5 locuri la majoritatea sporturilor ȋn Divizia universităţilor din America.
ohio_state_university_sua_food_news_romaniaDeoarece alimentaţia sănătoasă şi nutriţia au devenit probleme majore ȋn societatea americană, cercetarea s-a adaptat pentru a răspunde acestor provocări. În consecinţă Departamentul de Chimia alimentelor este unul dintre cel mai bine dezvoltat ȋn această universitate. Aici se derulează zeci de programe de cercetare ȋn colaborate cu industria alimentară. Surprinzator este faptul că ȋn ciuda crizei economice din Stalele Unite, un procent de aproape 95% dintre studenţi primesc oferte de muncă ȋncă din ultimul an de facultate. Aici este o situaţie diferită de cea de la noi. În timpul crizei economice majoritatea marilor producători de alimente, au ȋnceput să deruleze programe de cercetare ȋn cadrul Departametul de Chimia alimentelor. Aceasta reprezentȃnd o sursă alternativă de finanţare pentru universitate şi costuri mai mici de cercetare pentru producători. Aceste programe au obiective bine stabilite, şi anume rezolvarea celor mai comune probleme de sănătate ale americanilor: obezitate, boli cardiovasculare, diabet, cancer. Este de admirat cum societatea americană şi industria alimentară ȋnteleg că doar prin cercetare şi prin investiţii majore ȋn centre universitare de specialitate vor obţine oameni calificaţi pentru a răspunde problemeler de sănătate devenite o problemă a societăţi ȋn sine.

Columbus –Centru multicultural
Ajunsă aici am fost uimită de buna organizare a campusului, transportul ȋn interiorul acestuia fiind gratuit iar o altă facilitate foarte utilă pentru tinerii cercetătorii a fost Student Safety/Escort Service. În cazul ȋn care aveam experimente ȋn derulare ȋn laborator după ora 8 pm acest serviciu avea maşini care mă duceau ȋn siguranţă acasă, gratuit. Un alt lucru care m-a impresionat acolo a fost biblioteca univesităţii, o clădire din sticlă cu 10 etaje, cu mii de locuri pentru citit şi sute de calculatoare puse la dispoziţia studenţilor. Aici aveam acces la orice revistă şi cele mai noi publicaţii.
DSCN0169Grupul cu care am avut şansa să lucrez studiază pigmenţii din plante şi este condus de Prof. Dr Monica Giusti, pe care o cunoşteam şi am admirat-o din articolele stiinţifice publicate. Am fost placut surprinsă de caldura cu care m-au primit şi usurinţa cu care am fost acceptată şi intergrată ȋn grupul lor. Acest lucru datorȃndu-se faptului că aici sosesc mereu studenţi din toate colţurile lumii dar şi faptului că pe langă activităţile de laborator mereu existau activităţi “after lab”.
Împreună cu ei am avut ocazia să ȋncerc cele mai diverse feluri de mȃncare deoarece săptămȃnal organizam aşa-numilele potluck-uri. La aceste ȋntȃlniri fiecare participant gătea un fel tradiţional de mȃncare pentru a-l ȋmpărţi cu celilalti. Era un mod minunat de a ne cunoaşte şi de a ȋntelege cultura celorlalţi iar mȃncarea era extraordinară! Împreună cu acest grup am avut şansa sa particip la o competiţie, “Student Product Developers” care consta ȋn realizarea un produs alimentar inovativ. Aceasta a avut loc la Las Vegas ȋn cadrul conferinţei IFT Annual Meeting and Expo şi a fost sponsorizată de unul dintre cei mai mari producători de dulciuri din America. Echipa noastră a participat cu un produs tipic american: burgerul. Spre deosebire de cel din fast-food acesta era vegetarian fiind făcut din sfeclă roşie. Echipa noastă s-a clasat pe locul trei. Aflandu-mă aici am profitat de ocazie pentru a vizita renumitele cazinouri din Las Vegas şi Marele Canion.

Îmbinȃnd utilul cu placutul
Pe lȃngă conferinţa la care am participat la Las Vegas am avut ocazia să vizitez şi alte simboluri ale Americii. Fiind un grup mare de studenţi, la sfȃrşit de săptănȃnă ȋnchiriam mereu o maşină pentru a vizita ȋmprejurimile. Aşa am ajuns la renumita cascadă Niagara, care este absolut superbă. Un alt obiectiv vizitat, simbol al revoluţiei industriale americane, a fost oraşul Chicago. Aici am fost ȋmpreună cu doua colege din Turcia şi mărturisesc că am rămas absolut impresionată de arhitectura clădirilor şi entuziasmul oamenilor de aici. Spre sfȃrşitul şederii mele aici am avut şansa să partcip la un training de cromatografie ȋn Albany, New York. Aici am vazut o altă America, exact ca acea pe care o vedem ȋn filme. Pe langă acestea ȋn weekend-uri, profitand de faptul că lȃngă Columbus se afla Marile Lacuri, faceam kaiac canoe şi mergeam la pescuit. Avȃnd mulţi colegi şi spanioli duminicile erau rezervate pentru cursurile de salsa şi mȃncare picantă!
A fost o experienţă de viaţă de neuitat din care am ȋnvăţat multe atȃt din punct de vedere profesional cȃt şi din punct de vedere al relaţiilor umane, cunoscȃnd oameni minunaţi cu care, păstrez legatura. Am avut şansa de a ȋnvaţa ȋntr-una dintre cele mai renumite universităţi din America. Chiar daca pentru a studia şi a te perfecţiona ȋntr-un laborator de peste ocean pare mult mai greu decȃt ȋn Europa, eu vă sfătuiesc să ȋncercaţi, merită!

Mai jos puteți vedea câteva fotografii din Statele Unite ale Americi.

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Zorita Diaconeasa

De aproape cinci ani fac cercetare în domeniul biotehnologiilor. Ȋmbinând biochimia cu biologia celulară, analizez efectul compuşilor bioactivi (antociani ȋn special) din plante la nivel celular şi molecular, evaluând potenţialului chemopreventiv, proapoptotic şi antidiabetic al acestora. E un domeniul absolut minunat care îmi oferă multe satisfacţii. L-am adoptat şi la fel a făcut şi el cu mine.
Ador dimineţile cu soare în care îmi iau porţia de energie dintr-o ciocolată bună cu multă cacao şi cireşe amare. Sunt o persoană simplă, optimistă şi mă dedic cu mult drag proiectelor mele. Îmi place să călătoresc şi o fac ori de câte ori am ocazia.