Cate familii de albine de elita, din rasa Apis Mellifera Carpatica, mai detine Romania

 

Cate familii de albine de elita, din rasa Apis Mellifera Carpatica, mai detine Romania

Pe zi ce trece, numarul de familii de albine de elita, din rasa Apis Mellifera Carpatica, este in scadere. In prezent, stupina de elita a Institutului Apicol mai detine un efectiv de 1.099 familii de albine. Pe baza acestui fond genetic, se ofera materialul biologic pentru fermele de inmulture din tara, care reproduc la randul lor matci.

„Conform datelor Agentiei Nationale de Zootehnie, pana in anul 2016, au fost autorizate ca stupine detinatoare de familii de albine din rasa Apis Mellifera Carpatica, 156 stupine de multiplicare care detin 18.105 familii de albine si o stupina de elita cu un efectiv de 1.099 familii de albine. Stupinele de elita si multiplicare sunt singurele exploatatii apicole care furnizeaza matci eligibile pentru a fi decontate prin masurile prevazute in programele derulate cu fonduri de la bugetul national si comunitar, iar pretul de vanzare a acestora include toate cheltuielile efectuate cu intretinerea, selectia si ameliorarea rasei Apis Mellifera Carpatica”, se arata intr-un raspuns al Ministerului Agriculturii, la solicitarea StiriAgricole.ro.

Doar pentru Programul National Apicol, in anul 2015, conform facturilor depuse de apicultori la APIA in vederea solicitarii sprijinului financiar au fost achizitionate 60.863 matci din rasa Apis Mellifera Carpatica cu un pret minim de 35 lei si un pret maxim de 100 lei/bucata, se mai arata in raspunsul MADR.

Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, a anuntat in mai multe randuri ca fondul genetic al albinei Apis Mellifera Carpatica este in pericol, din cauza introducerii de noi hibrizi de albine pe teritoriul tarii noastre.
Numarul de familii de albine pe care Romania il detinea in luna ianuarie 2016 era de 1.586.000 familii, potrivit datelor MADR.

Sursa: Cate familii de albine de elita, din rasa Apis Mellifera Carpatica, mai detine Romania

Post Author: Redactia FNR

Redactia FNR
Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!

Leave a Reply

avatar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Subscribe  
Anunță-mă dacă sunt