Euro photo

Ministerul Agriculturii le da 40.000 euro tinerilor care se intorc in tara si dezvolta o ferma

Pentru a convinge tinerii plecati la munca in strainatate sa se intoarca in tara, Ministerul Agriculturii si-a propus sa le acorde celor pana in 40 ani un ajutor in valoare de 40.000 euro, fonduri europene, pentru a-si infiinta o ferma.

„Un stimulent foarte important pentru tineri ca sa se intoarca in tara — cei mai multi plecati in afara sunt tineri pâna in 40 de ani — este cel privind ajutorul de 40.000 de euro pe un proiect de stabilire a tinerilor in agricultura. Ei pot sa faca ce vor in ferma, nu exista nicio conditie, doar trebuie sa se intoarca, sa se stabileasca in mediul rural si sa faca o ferma. Dar ce face acolo este decizia lui. Am vorbit recent cu producatori mari, care sunt in legatura cu supermarketurile, si care ar dori sa stabileasca o afacere foarte interesanta: sa dea purceii la ingrasat micilor producatori si, ulterior, sa-i colecteze si sa-i duca in reteaua de hipermarketuri. Cred ca ar fi un stimulent extraordinar pentru multi tineri care vor sa se intoarca in tara”, a declarat Achim Irimescu, pentru Agerpres.

Ministerul Agriculturii spune de asemenea ca si-ar dori ca Administratia pentru Domeniile Statului (ADS) sa se implice in acest proiect pentru a le putea acorda tinerilor teren agricol gratuit.

„Avem aceasta intentie numai ca, din pacate, Administratia pentru Domeniile Statului (ADS) nu a devenit activ pe segmentul acesta. Noi propunem in principiu ca ADS sa se implice in procesul de vânzare a terenurilor cu drept de preemptiune, sa faca o achizitie de terenuri si sa distribuie tinerilor care se stabilesc la tara cinci hectare in folosinta cu titlu gratuit. Am vorbit cu presedintele ADS sa facem o actualizare la o buna parte dintre contracte pe valoarea redeventei, pentru ca sunt contracte foarte vechi, semnate prin 2000, si pentru care se platesc 100 de lei pe hectar, dar se incaseaza 180 de euro pe hectar. Este o discrepanta enorma si, atunci, ideea ar fi ca ADS sa achizitioneze teren cu diferenta de bani pe care urmeaza sa o incaseze crescând valoarea arendei, iar hectarele respective sa fie date in folosinta gratuita tinerilor care se stabilesc la tara. Ca sa faci un proiect de tânar in agricultura cu 40.000 de euro iti trebuie macar cinci hectare de teren”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

O noua lege intrata recent in vigoare le permite tinerilor de pana in 40 ani, absolventi de Agronomie, sa primeasca de la stat teren gratuit, daca vor sa inceapa o afacere in domeniul agricol.

Mai exact, actul normativ care permite acest lucru este o modificare a legii 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, care a aparut de curand in Monitorul Oficial.

De asemenea, fermierii care au o varsta pana in 40 ani pot accesa fonduri europene nerambursabile, in valoare de maxim 50.000 de euro pe proiect, prin Submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020.

Source: Știriagricole.ro
Ministerul Agriculturii le da 40.000 euro tinerilor care se intorc in tara si dezvolta o ferma

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!