Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a realizat de-a lungul timpului mai multe cercetări de laborator asupra alimentelor de pe piaţa din România, în special asupra legumelor şi fructelor. Omul mănâncă două categorii de alimente: alimente vii, naturale integrale, dar şi o altă categorie pe care nicio altă fiinţă nu le mănâncă – alimentele culturale. Acestea sunt generate de imaginaţia, de gastronomia noastră. Pe termen mediu ne distrug sănătatea.
Salata verde trebuie lăsată puţin la soare. Unele roşii pot conţine substanţe nocive. Iar pepenele trebuie ales cu grijă. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a explicat toate aceste lucruri la Adevărul Live. Dacă vrem roşii, cele mai valoroase sunt cele dintr-un soi ancestral, cum este „inima de bou“. În general e bine să cumpărăm fructele şi legumele care sunt coapte natural, în mediul lor, care au fost culese coapte.
Nouă nu ni se mai spune ceva foarte important: pentru ca un aliment să fie digerat şi absorbit corect trebuie să fi fost consumat un timp îndelungat ca să existe compatibilitate între gene şi acele alimente. Un aliment introdus intempestiv în dietă poate face mult rău.
Poporul român a trecut de mulţi ani la alimentele la pachet. Anumite forme de cancer care s-a dovedit că sunt induse de o hrană nesănătoasă. Suntem pe locul al treilea la obezitate în UE, acum zece ani eram pe locul 20. Obezitatea a devenit epidemică la copii, care e mult mai periculoasă decât la adulţi, le scade speranţa de viaţă.Obezitatea a fost decretată de curând de OMS drept boală cronică. Prognosticul de vindecare este ca şi la cancer: nu te mai vindeci, mai ales obezitatea morbidă.Noi facem cel mai mare rău când le dăm copiilor şi nepoţilor noştri alimente culturale, moarte. Acestea trebuie contrabalansate cu legume, fructe, seminţe, germeni, chiar.
În România nu se învaţă despre crononutriţie. Omul are un bioritm, adică funcţionează diferit în 24 de ore.

– Ficatul începe să funcţioneze ca detoxifiant între orele 1.00 şi 3.00 dimineaţa. Dacă mâncăm noaptea, ficatul nu poate să facă detoxifierea. De aceea, e o normă biologică să mănânci cu 3-4 ore înainte de somn şi să nu te culci mai târziu de 22.00.

– Dimineaţa se activează funcţia colonului.

– Tot dimineaţa, de la 4.00-5.00 se activează sistemul cardiovascular. De aceea, cele mai multe infarcte au loc dimineaţa.

– Dimineaţa se secretă mai multă insulină. Asta ne spune că în prima parte a zilei, organismul se pregăteşte pentru stresul zilei. De aceea micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.

Singurul care ne spune ce, când, cum, unde să mâncăm este corpul nostru, fiziologia digestiei. Nu există mode în alimentaţie. Tot ceea ce este în afară de asta nu e decât marketing alimentar, confuzie creată vădit. Omul este programat genetic să prefere gusturile dulce, gras şi sărat. Aşa sunt fabricate alimentele culturale. Li se introduc E-urile care le fac mai gustoase pentru noi. Dacă pe paie ai pune aceste E-uri, ar fi mai gustoase decât o friptură. Oamenii devin dependenţi de alimente pentru că le aleg după două categorii: să fie savuros şi să fie ieftin (la promoţii etc.).

În ani mulţi ne putem îmbolnăvi. Din păcate, începem să mâncăm alimente nocive chiar din uterul mamei. Fătul simte gustul de la patru luni de sarcină şi îşi poate forma gusturile încă de atunci, fiindcă placenta nu este impenetrabilă. Mulţi copii au boli de inimă, de rinichi, au colesterol mărit, se maturizează prematur… Toate acestea din cauza alimentaţiei, mai ales.

Sunt alimente pe care, dacă le dai animalului de laborator, mor. Nu pot întreţine viaţa. E vorba mai ales de alimentele industriale. Nu sunt de vină neapărat producătorii, mai de vină suntem noi: gunoi cerem, gunoi ni se dă.

Sunt studii care arată că, din 2005, speranţa de viaţă în ţările avansate are un trend descrescător. Explicaţia principală este că a crescut demenţial chimizarea.În România, sporul natural de populaţie este negativ. La fiecare nou-născut mor 2,6 oameni. Mor mai mulţi decât se nasc.


Prof. MENCINICOPSCHI la Adevarul despre STILUL… de medialert

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.