Crops photo
Photo by Parker Knight

 

Seful MADR anunta ce productii au obtinut fermierii in acest an

Productia cerealelor de toamna a inregistrat in acest an o scadere de 15% in comparatie cu recolta din 2015, anunta ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„La cerealele de vara a fost mai mare cu 15% fata de anul trecut, iar la cele de toamna recolta a fost mai scazuta cam cu 15%. La floarea soarelui am avut 1,8 milioane tone. A fost destul de bine, tinand cont de conditiile climatice, pentru ca s-au dezvoltat niste soiuri care, desi pare ca sunt ramasite cand treci prin camp, au de fapt o productie destul de buna. Productia de porumb a ajuns la 9,2 milioane de tone, cu 4,8 tone la hectar. A fost o anumita suprafata calamitata din cauza secetei, dar, si daca ploua cat trebuie, o parte dintre fermieri tot nu puteau face mai mult, pentru ca nu au tehnologie si folosesc samanta din hambar”, a declarat Achim Irimescu, pentru Agerpres.

In opinia ministrului, performanta productiei in Romania este afectata de doua lucruri, respectiv de conditiile climatice si de lipsa tehnologiei. „Sunt multi fermieri care sunt fermieri pentru ca s-au nascut la tara, dar nu au cunostinte sa faca agricultura. Stiti foarte bine, agricultura se face cu foarte multa stiinta”, a mai spus Achim Irimescu.

Intrebat daca Romania are totusi sansa in viitor sa isi imbunatateasca performanta agricola, ministrul Agriculturii este de parere ca „nu curand”.

„Trebuie o schimbare de generatii si trebuie sa dezvoltam sectorul fermelor comerciale. Sper sa nu creasca foarte mult fermele mari si sa apara sectorul de mijloc. In opinia mea, ar fi foarte important pentru Romania sa fie tineri in agricultura, care sa aiba undeva la 100 — 150, maximum 200 de hectare, si sa produca performant. Cu subventiile actuale si cu o productie buna, cred ca se poate trai destul de bine de pe 150 de hectare”, a mai spus acesta.

Totodata, Achim Irimescu a precizat ca fermierii urmeaza sa primesca despagubiri pentru pagubele produse de seceta.

„Urmeaza sa anuntam zilele acestea ca vom merge pe un ajutor de stat care va fi notificat Comisiei Europene. Vizam in special judetele cele mai afectate, cum este Botosani, dar si alte 2-3 judete. Mi-e greu sa spun deocamdata despre ce sume este vorba. Solicitarea pentru despagubiri de la minister a fost pentru un milion de hectare, dar avand in vedere conditiile pentru acordarea ajutorului, adica fiecare fermier care cere ajutor de despagubire trebuie sa vina cu date contabile pe trei ani din urma ca sa vedem care este pierderea efectiva, dar cei mai multi dintre ei nu au date contabile. Aici este marea problema, pentru ca degeaba le promit eu ca le dau despagubiri, daca ei nu au dovezi. Noi notificam masura la Bruxelles si pe urma ei depun dosarele”, a declarat Achim Irimescu, pentru Agerpres.

De asemenea, seful MADR a precizat ca si anul trecut s-au acordat despagubiri pentru seceta, insa, din plafonul stabilit de 600 milioane de lei, s-au platit efectiv sub 300 milioane lei.

Source: Știriagricole.ro
Seful MADR anunta ce productii au obtinut fermierii in acest an

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!