Dry photo

Anuntul ministrului Agriculturii despre despagubirile pentru seceta

Fermierii urmeaza sa primesca despagubiri pentru pagubele produse de seceta. Anuntul a fost facut chiar de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Urmeaza sa anuntam zilele acestea ca vom merge pe un ajutor de stat care va fi notificat Comisiei Europene. Vizam in special judetele cele mai afectate, cum este Botosani, dar si alte 2-3 judete. Mi-e greu sa spun deocamdata despre ce sume este vorba. Solicitarea pentru despagubiri de la minister a fost pentru un milion de hectare, dar având in vedere conditiile pentru acordarea ajutorului, adica fiecare fermier care cere ajutor de despagubire trebuie sa vina cu date contabile pe trei ani din urma ca sa vedem care este pierderea efectiva, dar cei mai multi dintre ei nu au date contabile. Aici este marea problema, pentru ca degeaba le promit eu ca le dau despagubiri, daca ei nu au dovezi. Noi notificam masura la Bruxelles si pe urma ei depun dosarele”, a declarat Achim Irimescu, pentru Agerpres.

De asemenea, seful MADR a precizat ca si anul trecut s-au acordat despagubiri pentru seceta, insa, din plafonul stabilit de 600 milioane de lei, s-au platit efectiv sub 300 milioane lei.

„Si anul trecut s-a mers pe o masura similara, iar din 600 de milioane de lei alocate s-au dat sub 300 de milioane de lei. In apicultura, din pacate, aveam si bani prevazuti in buget, dar legislatia este la fel si nu-mi permite sa dau despagubiri fara ca ei sa aduca dovezi”, amai spus Irimescu.

Conform datelor MADR, suprafata afectata de seceta in acest an este de 1,16 milioane de hectare, cu 10-15% mai putin decat suprafata inregistrata anul trecut.

La nivel national, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

Source: Știriagricole.ro
Anuntul ministrului Agriculturii despre despagubirile pentru seceta

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Redactia FNR

Domeniul agro-alimentar sub lupa specialiștilor!