Sorbetul, strămoșul înghețatei își face simțită prezența și astăzi, revoluționând industria cânepei în combinație cu alte alimente funcționale care aduc numeroase beneficii organismului uman. În compoziția acestuia regăsim: lapte din semințe decorticate de cânepă, iasomie sub formă de infuzie, extract de stevie ca îndulcitor natural, adaos de vitamina B12 și nu în ultimul rând fructe precum: mango și banană.

            Sorbetul este adresat întregii populații, pe toate nivelele de vârstă, cu mențiunea că principala țintă de consumatori o constituie persoanele vegetariene, persoanele care au intoleranță la lactoză sau oamenii care din diferite motive nu pot consuma produse de origine animală și totodată iubitorilor de gusturoi noi, asezonate diferit.

Pentru realizarea sorbetului se folosesc semințele decorticate de cânepă din care se obține un lapte cu multiple proprietăți care ajută sănătatea umană .Medicina chineză relatează faptul că un consum echilibrat de semințe decorticate sau laptele obținut din acestea, cresc energia vitală (-IQ), stopează moartea celulelor ajutând la încetinirea îmbătrânirii, regenerează vasele sangvine, totodată ajută la tratarea paraliziei și insuficiențelor neuronale rezultat în urma unui atac vascular cerebral. Datorită conținutului scăzut de hidrați de carbon și a indicelui glicemic mic acest tip de sorbet este optim și pentru persoanele cu diabet.

Iasomia sub formă de infuzie are capacitatea de a calma sistemul nervos central, migrenele, dar și tusea spastică. Totodată ajută la reglarea circulației sangvine, este indicată și ca adjuvant în cazuri de oboseală, stres, surmenaj, anxietate și totodată obezitate întrucât este bogată în catechine, iar consumul său ajută la arderea accelerată a caloriilor cu efect rapid în pierderea kilogramelor.

Întrucât are o cantitate importantă de uleiuri eterice, bogată în acid salicilic, infuzia de iasomie ajută la tratarea și combaterea răcelilor, a febrei, a cefaleelor, a durerilor articulare și nu în ultimul rând a bolilor gastrice hipoacide și totodată scade riscul apariției cancerului și a celulelor canceroase.

Stevia Rebaundiana este folosită în numeroase părți ale globului pământesc ca fiind un important înlocuitor natural al zahărului.

În compoziția chimică a Steviei se regăsesc numeroase substanțe benefice sănătății umane și enumerăm: vitamine și săruri minerale ca acidul ascorbic, beta-carotenul, crom, mganeziu, fier, potasiu, fosfor, riboflavină, tiamină, zinc și multe altele.

Exractul de Stevie este 100% natural, având în componență zero calorii, fiind de 200 300 de ori mai dulce decât zahărul, la căldură stabilă 198 ̊C este nefermentabil putând fi clasată ca un ameliorator de aromă.

Mango, datorită numeroaselor principii bioactive pe care le conține: fibre, antioxidanți, multiple vitamine printre care enumarăm A, C, E, B1, B2, B6, conține Zinc, Cupru,Potasiu, pectină, Omega 3 și Omega 6, având 17 din cei 21 de aminoacizi, este considerat un fruct de protecție, o plantă medicinală.

Acesta ajută la ameliorarea, diminuarea și chiar tratarea muliplelor afecțiuni ale lumii cotidiene, afecțiuni precum cele din rândul cardiovasculare, coronariene, protejează creierul și sistemul nervos central, iar prin aportul său în Potasiu echilibrează activitatea musculară și cea cardiacă.

Bananierul este o plantă ierboasă, adesea confundată cu un arbust sau arbore datorită înălțimii și masivității acestuia. Pe langă proteine, carbohidrați, lipide, vitamine și apă, bananele au în componența lor serotonină, un neurotransmiter eficient care ajută la buna dispoziție a individului ce consumă banana și totodată acest tip de sorbet.

În urma studiilor și analizelor de laborator, noul concept inovativ, sorbet din lapte de cânepă, se dovedește a fi un produs util și benefic sănătății umane datorită compușilor bioactivi prezenți în ingredientele utilizate, dar și prin faptul că aduce un surplus de dulce și relaxare în viața fiecărui consumator.

Bibliografie

  1. Banu Constantin, 2010, Alimente funcționale, suplimente alimentare și plante medicinale”, editura ASAB, București, pag. 35-51; 77; 95; 112;113; 153;154.
  2. Casa Bio, 2011, Sănătate multă într-un miez de cânepă, editura Urban Lifestyle, Cluj-Napoca, pag. 31-41
  3. Pînzariu Denisa, Obținerea, caracterizarea și studiul privind percepția consumatorilor asupra înghețatei vegane din lapte de cânepă, infuzie de iasomie și fructe
0 0 votes
Article Rating

Scris de

Denisa Pînzariu

Am absolvit Facultatea de Știința și Tehnologia Produselor Alimentare din cadrul USAMV Cluj-Napoca, specializarea CEPA (Controlul și Expertiza Produselor Alimentare).
Sunt o persoană optimistă, veselă, căreia îi place să ajute oamenii și mai mult decât atât să îi facă să zâmbească, totodată consider că abmiția și devotamentul sunt printre primele lucruri care mă definesc.
Îmi place să cred că printr-o alimentație sănătoasă și un regim de fericire zilnic, viața poate avea o întorsătură benefică, una care să ne arate și ”partea sa de roz”, așa că ... să nu uităm ...”suntem ceea ce mâncăm”!