Termenul “ulei esential” este o prescurtare a originalului termen de “ulei de chintesența.” Acest lucru rezultă din ideea aristotelica precum ca materia este compusă din patru elemente, și anume, foc, aer, pământ și apă. Al cincilea element sau chintesență, a fost apoi considerată a fi spirit sau forță de viață. Distilarea și evaporarea, sunt procese procese de îndepărtare a spiritului de plantă și acest lucru se reflectă și în limba noastră, deoarece termenul de “spirite” este folosit pentru a descrie băuturile alcoolice distilate, cum ar fi coniac, whisky, si eau de vie. Ultima dintre acestea face din nou referire la conceptul de îndepărtare a forței de viață din planta. In zilele noastre, desigur, știm că, departe de a fi spirit, uleiurile esențiale sunt de natură fizică și compuse din amestecuri complexe de chemical.
Uleiurile esențiale pot fi aplicate pe piele, folosind o varietate de tehnici. Este important de remarcat faptul că uleiurile esențiale nu pot fi aplicate direct pe piele, fără a fi diluate. Pentru îngrijirea rănilor, un ulei esential ideal ar fi blând cu pielea și antimicrobian. Unele uleiuri esențiale pot fi folosite în diferite moduri. De exemplu, adevărat ulei esențial de lavandă (Lavandula angustifolia), pot fi utilizate pe piele pentru tăieturi și arsuri minore, și poate fi inhalat pentru a va da o stare relaxare si somnolenta. Lavanda este una dintre puținele uleiuri esențiale care pot fi utilizate nediluate pe zone mici ale pielii.
Uleiurile esențiale intră în organism în principal în trei moduri, aplicate pe piele, inhalate sau ingerate. În cadrul fiecăreia dintre acestea, există mai multe tipuri diferite de metode de aplicare. De exemplu, puteți aplica uleiuri esențiale folosindu-va de comprese, spray-uri, băi, sau masandu-le pentru a intra in piele.
Metoda de aplicare aleasă depinde de efectul dorit și uleiul esențial selectat. De exemplu, unele uleiuri esențiale sunt iritante pentru piele din cauza compozitie lor chimice. Acestea ar avea nevoie de mai mult de diluare sau ar putea fi mai bine utilizate prin inhalare.
După ce ați achiziționat un ulei esențial, metoda de aplicare depinde de starea care trebuie tratată și de efectul dorit. De exemplu:
- Ingrijirea plagilor implică cel mai adesea aplicații prin comprese, masaje etc.
- Efecte ale dispoziției pot fi soluționate fie prin inhalare sau aplicare topică. Pentru o acțiune rapidă, ar putea fi de preferat inhalare.
Dacă nu sunteți sigur cu privire la ce fel de metoda de aplicare sa utilizati, consultați un aromoterapist cu experiență.
Iata cateva beneficii ce sunt aduse cu sine de uleiurile esentiale: pentru imbunătățirea somnului: ulei de lavandă poate atenua insomniile. Se presara cateva picaturi pe perna pentru a vă ajuta să adormiti. Lotiune de corp: Se amestecă uleiul de nucă de cocos, unt de shea, ulei de magneziu și uleiuri esențiale pentru hidratarea pielii. Pentru a va face in casa balsam de buze: Se amestecă uleiul de nucă de cocos, ceară de albine și ulei de lavandă pentru a obtine un balsam de vindecare uimitoare pentru buzele crapate. Daca simtiti tensiune, stress si pentru a va calma anxietatea puteti utiliza o singura picătura de ulei de lavandă pe mâini, frecati-va mainile si apoi apropiati-le de nas si lasa-ti mirosul sa va inunde simturile.