Conform datelor centralizate la nivel european, România a ajuns țara cu cea mai mare producție de miere din Uniunea Europeană,  cu 35.000 tone în anul 2015, comparativ cu doar 20.000 tone în 2014. Pe locul 2 se află Spania, cu 32.200 tone, iar pe 3 Ungaria, cu 30.700 tone. Din cele 33,1 milioane puse la dispoziție de UE, țările cu cele mai multe fonduri absorbite sunt Spania (16%), Franța (11%) și România cu 10%. Potrivit datelor furnizate de programele pentru perioada 2014-2016, în Europa existau aproximativ 16 milioane de stupi.

Totuși chiar dacă suntem pe primul loc la producție, la prețul mierii suntem în coada clasamentului cu 4,35 euro/kg , față de UK unde un kg de miere se vinde cu 15,18 euro. Exporturile României către țările din lumea a 3-a sunt în scădere, dacă în 2012 exportam peste 741 tone, în 2015 au fost exportate doar 529 tone.

Uniunea Europeană nu are o balanță pozitivă și o mare parte din mierea consumată de europeni este importată. Totuși importurile de miere au scăzut simțitor, dacă în 2014 UE importa 197.545 tone de miere, în 2015 au fost importate  98.629 tone. Cei mai importanți importatori sunt Germania, Marea Britanie, Belgia, Spania, Polonia, Italia, Olanda, Franța Ausstria care împreună importa peste 95% din cantitate. Țările din care se importă cel mai mult sunt China 44.921 tone la un preț de 1,64 euro/kg, Ucraina 18.894 tone cu 2,16 euro/kg, Argentina 9690 tone cu 3,24 euro/kg, Mexic 7964 tone cu 3,25 euro/kg ș.a. Țările Uniunii Europene exportă doar 11.692 tone, în special în Japonia, SUA, Arabia Saudita, Elveția, China, Algeria ș.a. Totuși prețurile mierii de import și export sunt în scădere; să sperăm că UE nu va mai depinde mult timp de importurile de miere din alte țări.


Sursă info:

https://ec.europa.eu/agriculture

 

0 0 votes
Article Rating

Scris de

Lucian Cuibus

Founder and manager at Food News România.
Sunt absolvent al USAMV Cluj-Napoca, specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole și al masterului internațional Food Quality Management. Din anul 2013 sunt Doctor în Ingineria Produselor Alimentare, titlu obținut la Alma Mater Studiorum Universitatea din Bologna, Italia.